Fijn | het tekstbureau+

De ervaren copywriter met een voorliefde voor duurzaamheid,  verantwoord ondernemen en maatschappelijke onderwerpen. Werkt graag voor grote en kleine merken en organisaties. B2B en B2C. Long en short copy. Brand story, content, social media, tenders, persberichten, sales funnels, customer journey, interviews, nieuwsbrieven, artikelen, webteksten, brochures, jaarverslagen. En zo.

Tone of voice voor dummies

Het bepalen en implementeren van tone of voice kan best even wat voeten in de aarde hebben. Kleinere ondernemingen hebben er niet altijd budget voor. Niet getreurd, ik heb een quick fix voor je: tone of voice voor dummies.Tone of voice is zo’n onderwerp waar ik me al best lang in verdiep. Omdat het er nogal toe doet hoe je klinkt als je mensen ergens van wilt overtuigen. En omdat het werkt als die toon voortvloeit uit de identiteit van je organisatie. Ik schrijf er vaker over. Zoals bijvoorbeeld in deze al wat oudere, maar nog altijd veelgelezen blogpost.

Schrijf alsof je praat met de lezer

Je zit vrijwel altijd goed als je tekst klinkt alsof je een een-op-een gesprek hebt met je lezer. Ga voor een vriendelijke conversatietoon.

De makkelijkste manier om dat te doen is door je verhaal hardop te vertellen. Liefst op een toon en met woorden alsof je tegen je moeder praat. Gebruik een app om jezelf op te nemen. Typ dat uit. Dat is je basis.

Maak het persoonlijk

Je doel is om mensen een prettig gevoel te geven als ze je tekst lezen. Dat lukt je beter als je ze persoonlijk aanpreekt. Gebruik dus ‘jij’ (of ‘u’) in plaats van ‘klant’. En als je het over jezelf of over je bedrijf hebt, kies dan ‘ik’ of wij’ in plaats van ‘ABC Consultants’.

Liever makkelijk

Natuurlijk snapt je lezer best wat ‘ter gelegenheid van’ betekent. Maar het woordje ‘bij’ is wel zo makkelijk. En dat is wat je wil: mensen ongehinderd door je tekst laten vliegen. Vaak zijn makkelijke woorden ook korter.

Lees het terug

Denk je dat je klaar bent? Bijna. Lees je tekst nog een keer hardop terug. Vraag een collega mee te luisteren en vraag om feedback. Hoe klink je? Zo vriendelijk en toegankelijk als je voor ogen hebt? Pas nog wat laatste dingen aan en dan ben je klaar.

Meer tips & tricks:

Het geheim van woorden die werken en teksten die verkopen 

Wat klanten willen

Tone of voice 

Stella