Fijn | het tekstbureau+

De ervaren copywriter met een voorliefde voor duurzaamheid,  verantwoord ondernemen en maatschappelijke onderwerpen. Werkt graag voor grote en kleine merken en organisaties. B2B en B2C. Long en short copy. Brand story, content, social media, tenders, persberichten, sales funnels, customer journey, interviews, nieuwsbrieven, artikelen, webteksten, brochures, jaarverslagen. En zo.

Wat klanten willen? Dat je met ze praat. Van mens tot mens.

Ze trappen er niet meer in, in die marketingpraatjes en borstklopperij. Mensen kopen pas iets van je als ze weten wie je bent. Wie je echt bent. Verschuil je bedrijf, merk, product of dienst dus niet langer achter een façade van perfectie. Vertel een verhaal dat klopt en waar het DNA van je bedrijf altijd in doorschemert. Zonder op te scheppen. ‘Show, don’t tell’ is een mooie regel in copywriting. Laat zien wie je bent zonder dat je er al te veel woorden aan vuil maakt. En praat gewoon van mens tot mens met je klanten.

Praten als een mens

Makkelijker gezegd dan gedaan, want we zijn zo gewend om eerst eens te vertellen hoe geweldig ons product is. Dat schreeuwen we graag van de daken, met grote woorden.

Maar daar luistert dus geen hond meer naar. Het gaat niet meer om de grootste mond, maar om een gesprek waarbij je de aandacht van je klant verdient en weet vast te houden.

Hoe je dat doet?

  1. Vertel een verhaal dat gaat over je achtergrond, drijfveren, waarden, overtuigingen en meer van dat soort menselijke dingen.
  2. Zorg dat je relevant bent. Schiet niet met hagel, maar richt je met je content op dat waar het voor jou om gaat en waar je klanten mee zitten.
  3. Wees nederig. Verkoop geen producten, maar deel informatie en inspiratie.

.

Je eigen stem

Praat en schrijf zoals je bent. Met je eigen woorden en je eigen intonatie. Ontwikkel een brand voice. Een paar basisregels:

– Wees helder en praat in gewoon Nederlands. Het hoeft geen Jip en Janneke-taal te zijn, maar hoe minder jargon hoe beter.
– Schrijf in de actieve vorm en gooi de hulpwerkwoorden het raam uit.
– Gebruik korte zinnen met een lekker ritme.
– Schrappen, schrappen, schrappen. De helft van het werk van een leesbare tekst zit ‘m in het schrappen en inkorten ervan.
– Gebruik altijd en overal een eigen tone of voice, zodat klanten je herkennen aan de manier waarop je praat.

Menselijk zijn

Leuk en aardig, dat praten als een mens. Maar dat werkt dus echt alleen als je ook echt menselijk bent. Nep-vriendelijkheid aan de buitenkant heeft geen schijn van kans. Vraag je klanten dus eens hoe je ze het beste kunt helpen. Als dat geen leuk gesprek oplevert.

Stella