Goede commerciële teksten schrijf je zo
Met een commerciële tekst wil je mensen ergens van overtuigen. Je wilt dat ze iets doen. Of laten. Een product bestellen. Een afspraak maken. Stoppen met roken. Vervelend is dat het teksten zijn die mensen eigenlijk niet willen lezen.
We krijgen allemaal al te veel informatie voorgeschoteld. De meest logische reactie is dat we het meeste simpelweg negeren. Informatie moet dus snel, prettig en boeiend naar het hoofd van de ontvanger. Dat is nog niet eenvoudig, maar de volgende tips helpen je een heel eind op weg.
Waar gaat het over?
Commercieel schrijven is wat anders dan wat we leren op school. In een essay begin je met een theorie, die je daarna onderbouwt om vervolgens tot de conclusie te komen. Commerciële teksten werken in omgekeerde volgorde. Lezers moeten in een oogopslag gegrepen worden door iets dat hen interesseert. Anders zijn ze weg. Kom snel ter zake en zorg dat je boodschap binnen een seconde helder is.
Korte zinnen
Vermoei je lezers niet door te veel informatie in een zin te proppen. Als vuistregel moet je iedere zin binnen één adem hardop kunnen lezen. Beperk jezelf tot zo’n 25 woorden en niet meer dan twee boodschappen per zin. Kijk nog eens goed naar je tekst en schrap ieder woord dat er niet hoeft te staan.
‘Shorter sentences convey confidence. It says, ‘I know what I am talking about’. Lengthier sentences can make you sound unsure and waffly.’ (-Wordtree)
Gewone woorden
Vaak kun je moeilijke woorden net zo makkelijk in gewone taal zeggen. Bij schrijfwerk hebben we de neiging om lange, interessant klinkende woorden te kiezen. Niet doen als je je informatie snel en efficiënt wilt overbrengen. Korte, gewone woorden brengen snelheid en energie in je tekst. Dat leest lekker snel en geeft de lezer een prettig gevoel.
‘Commercial writing isn’t about you, or showcasing your intelligence. It’s about transacting information rapidly and effectively – short words can help you achieve this.’ (-Wordtree)
Werkwoorden werken
Onzekere schrijvers denken vaak dat hun teksten serieuzer worden genomen als zo veel mogelijk werkwoorden in zelfstandige naamwoorden verdwijnen. Dat is niet zo. Zinnen worden er langer door en de informatie moeilijker te verwerken. Zou je ooit tegen je vrouw zeggen: ‘Lieverd, om een optimale afwassensatie te creëren, heb ik maximaal gebruik gemaakt van het afwasborstelaanbod.’ Ik hoop voor haar dat je zoiets zegt: ‘Schat, ik heb een nieuwe afwasborstel gekocht.’ Schrijf zoals je praat. Dat leest wel zo prettig.
Val niet in herhaling
Hoe saai is het als iemand steeds hetzelfde verhaal aan je wil vertellen? Waarschijnlijk loop je even een blokje om als je die persoon weer aan ziet komen. We houden niet van herhaling, het verveelt. Ook in tekst. Wees creatief en bedenk een ander woord als het meer dan twee keer in een alinea staat. Of vraag je af of die hele zin wel nodig is.
Stop met die uitroeptekens!
Het is geen pretje om aan de ontvangende kant van een potje schreeuwen te staan. Doe het je lezers gewoon niet aan. Delete alle uitroeptekens uit je teksten. Je zult er een stuk vriendelijker door klinken.
Actief versus passief
Er is verschil tussen een actieve en passieve manier van praten en schrijven. Bij een passieve stem blijft vaak in het midden wie iets doet. Het komt afstandelijk en emotieloos over: ‘Bij te laat inleveren zal een boete van € 10,- per dag in rekening worden gebracht.’ Wie die boete uitdeelt is onduidelijk. En misschien vindt de schrijver dat in dit geval ook wel prettig, want aan hem ligt het in ieder geval niet. Het zijn nu eenmaal de regels.
Een actieve stem verschuilt zich niet: ‘Als je de huurfiets te laat terugbrengt, berekenen we een boete van € 10,- per dag.’ Dat is nog steeds geen prettige boodschap, maar klinkt wel een stuk oprechter.
Jargon
Iedere branche en ieder beroep heeft een eigen taal en eigen woorden. Het probleem van jargon is dat je makkelijk vergeet dat het voor anderen echt geen gesneden koek is. Praat je tegen branche- of vakgenoten, dan kan jargon best handig zijn. Met mate dan, hè. Maar vermijd het als je teksten voor consumenten schrijft.
Business speak
Sinds een jaar of wat gebruiken we vreemde woorden voor simpele zaken. Vaak ook nog eens in het Engels. ‘Doen’ werd ‘deliver’. Een ‘probleem’ werd een ‘uitdaging’. Een ‘doel’ een ‘target’. En wat dacht je van ‘laaghangend fruit’, ‘content ontsluiten’ of een afdeling ‘aanhaken’.
Het klinkt gewoon suf, al helemaal voor mensen die niet in je organisatie werken. En het haalt de emotie uit je communicatie. Dat is soms handig in de vergaderzaal, maar nou net niet wat je wilt bereiken met je commerciële tekst. Niet doen dus.
Goede commerciële teksten
Om het samen te vatten een korte checklist. Voelt je tekst net niet lekker, stel jezelf dan de volgende vragen:
– Kom ik meteen terzake?
– Zijn mijn zinnen te lang?
– Gebruik ik ingewikkelde woorden?
– Zitten er te veel zelfstandige naamwoorden in mijn zinnen?
– Kan ik ergens van passief naar actief schakelen?
– Begrijpen mijn lezers het jargon dat ik gebruik?
– Zit er nog ergens business speak in mijn tekst?
Schrijf met deze punten in gedachten en je teksten knappen zienderogen op. Succes.
bron: Brand Language – Tone of voice the Wordtree way (Liz Doig)