Waarom werkwoorden werken
Ooit saaier huiswerk moeten doen dan rijtjes woorden stampen? Na een stuk of tien ben je afgeleid en begin je maar weer opnieuw. En nog een keer.Het is als met dat kinderspelletje. Zo veel mogelijk voorwerpen onthouden die onder een doek worden gestopt. Moeilijk en je weet ze nooit allemaal. En dat is niet raar. Ons brein houdt van actie. Statische zelfstandige naamwoorden vertellen geen verhaal en dan dwaalt je hoofd af. Dat is waarom werkwoorden werken.
Doe er je voordeel mee bij het schrijven van teksten. Tenminste, als je wilt dat ze gelezen worden. Veel mensen formuleren opeens anders als ze schrijven. Een formele toon en ingewikkelde woorden rollen uit het toetsenbord. Zinnen worden lang en lekker actieve werkwoorden verdwijnen in passief taalgebruik.
Een voorbeeld dat ik op www.philips.nl vond:
“Ons team van ervaren financiële medewerkers staat borg voor de meest creatieve en flexibele oplossingen welke bovendien concurrerend in prijs zijn. En het belangrijkste is dat we naar de grootst mogelijke klanttevredenheid streven als het om nieuwe apparatuur gaat.”
Huh? Misschien bedoelen ze zoiets als dit: “Onze financiële experts denken graag mee, zodat u altijd met de nieuwste apparatuur kunt werken.”
Van zeven zelfstandige naamwoorden naar twee. En opeens een boodschap die je begrijpt en onthoudt.
Schrijven doe je niet om te laten zien hoeveel moeilijke woorden je kent of hoe slim je bent. Of hoe ingewikkeld je werk wel niet is. Schrijven doe je om een boodschap over te brengen. Dat gaat een stuk efficiënter met simpele, korte zinnen. Schrijf zoals je praat. En laat werkwoorden hun werk doen.