Fijn | het tekstbureau+

De ervaren copywriter met een voorliefde voor duurzaamheid,  verantwoord ondernemen en maatschappelijke onderwerpen. Werkt graag voor grote en kleine merken en organisaties. B2B en B2C. Long en short copy. Brand story, content, social media, tenders, persberichten, sales funnels, customer journey, interviews, nieuwsbrieven, artikelen, webteksten, brochures, jaarverslagen. En zo.

Waarom kortere teksten lekker lezen en hoe je ze schrijft

Liposuctie. Om je heupen wat te trimmen kun je beter gaan hardlopen, maar voor de meeste teksten is het geen gek idee. Want vaak zijn ze te lang. Hoe het komt? Soms omdat je te veel wilt vertellen of omdat je de boodschap nog niet helemaal helder hebt. Dan kletsen we er wat omheen, friemelen nog wat bijwoorden in een zin en stellen de conclusie een paar alinea’s uit.

Minder woorden, beter verhaal

Waarom is het een probleem? Ik ben niet van de taalpolitie en iedereen moet lekker schrijven zoals ie wil. Maar als je er belang bij hebt dat je tekst gelezen en begrepen wordt, dan ben je beter af met minder woorden. Lange zinnen zijn vermoeiend. Berichten met te veel informatie lastig te onthouden. Je lezer raakt verveeld en haakt af.

Liposuctie: haal het vet uit je tekst

Heb je je verhaal af? Lees dan eerst je tekst hardop terug. Daar waar je hapert met lezen heb je nog wat werk te doen. Schaaf je zinnen tot ze soepel van de tong rollen. Ook gedaan? Dan begint het leukste werk: liposuctie. Alle woorden die niet strikt noodzakelijk zijn, smelten weg achter je delete-knop. En dan bedoel ik dus echt alle woorden die je kunt missen zonder de kern van je verhaal te verliezen. Het zijn er altijd meer dan je denkt.

Check je openingszinnen

Bijna iedereen begint een tekst met een ‘aanloopje’. Nog wat onzeker over de strekking van het verhaal beginnen we met een paar onschuldige inleidende woorden. Best een goed idee, want dan ben je in ieder geval voorbij dat lege scherm met die ongeduldig knipperende cursor. Maar vaak kun je die eerste zin later gewoon deleten. Liposuctie gaat dus verder dan losse woorden, ik gooi met regelmaat hele zinnen in de prullenmand. Dat slankt lekker af.

Nog wat vuistregels om het lekker leesbaar te houden

– Iedere geschreven zin moet je in één adem relaxed kunnen uitspreken. Maximaal zo’n 25 woorden per zin. Hap je naar adem bij het hardop lezen? Dan moet er wat uit.

– Stop nooit meer dan twee boodschappen in een zin. Hak ‘m in tweeën. Of in drieën. Dat houdt het tempo in je verhaal en de lezer bij de les.

De praktijk

Voorbeelden van te vette teksten zijn er genoeg. Zoals bijvoorbeeld het stukje hieronder over Intratuin (bron: www.intratuin.nl). Om te oefenen kun je hier het vet uit snijden. Ga ik nog even een rondje hardlopen.

‘Professioneel en persoonlijk
Intratuin heeft een heel persoonlijke uitstraling. Alle vestigingen kenmerken zich door een warme en uitnodigende sfeer. Tegelijkertijd is Intratuin een professionele en dynamische organisatie, met een duidelijke ambitie: toonaangevend en gedreven marktleider zijn én blijven. Door zichzelf op heldere en daadkrachtige wijze in de markt te positioneren, maar ook door snel en slagvaardig in te spelen op de ontwikkelingen.’
 

Meer tips voor het betere schrijfwerk:

Waarom werkwoorden werken
Goede commerciële teksten schrijf je zo

Stella