Fijn | het tekstbureau+

De ervaren copywriter met een voorliefde voor duurzaamheid,  verantwoord ondernemen en maatschappelijke onderwerpen. Werkt graag voor grote en kleine merken en organisaties. B2B en B2C. Long en short copy. Brand story, content, social media, tenders, persberichten, sales funnels, customer journey, interviews, nieuwsbrieven, artikelen, webteksten, brochures, jaarverslagen. En zo.

Tips om efficiënter en sneller te schrijven

Schrijven. Op sommige dagen is het een eitje. En zo nu en dan is het een martelgang. Een wit vel en een knipperende cursor wachten op me. Maar er liggen nog zesduizend andere dingen op mijn bureau. Ik weet nog niet precies wat ik wil schrijven of hoe ik het wil vertellen. Twitter knippert door en ik moet ook nog een paar mensen bellen. Tegelijkertijd heb ik mezelf opgedragen te blijven zitten tot dat stukje af is. Vaak vind ik mezelf dan na een half uur gefrustreerd bij de koffiemachine. Zonder een letter getikt te hebben.

Herkenbaar en wil je wat sneller en efficiënter schrijven? Dan heb ik hier een paar tips uit mijn schrijfkeuken, doe er je voordeel mee.

Deel het in

Brainstorm voor je gaat schrijven eerst kort met jezelf over wat je wilt zeggen. Wat is je startpunt: welke vraag of probleem bespreek je? Welke hoofdstukken, paragrafen of subkoppen heb je nodig hebt om je punten te maken? En wat is je conclusie, wat moeten mensen meekrijgen of onthouden? Zo wordt schrijven een invuloefening.

Verzamel vooraf de juiste input

Zorg dat je je onderwerp kent voor je begint te tikken. Alle input op een rijtje hebben scheelt ongelofelijk veel tijd. Google is een onuitputtelijke bron van antwoorden. Maar lang niet alle online info klopt. Zoek betrouwbare bronnen voor de onderwerpen waar je veel over schrijft. Noteer die bronnen, bookmark handige sites en verzamel input over je onderwerp op een plek waar je offline bij kan (zoals bijvoorbeeld Evernote).

Schrijf zonder internet

Zet de wifi uit tijdens het schrijven. Als het goed is heb je je input allemaal al verzameld. Het internet en alle onderbrekingen van mail, social media en andere online spielerei heb je nu dus even niet nodig. Zet je telefoon ook uit.

Begin

Dat witte vel moet gevuld. Ga na je voorbereiding dus gewoon typen. Je hebt al een indeling bedacht, dus die zet je als eerste neer: titel en subkoppen. Niet te lang nadenken over de perfecte zin om mee te openen. Zet je gedachten gewoon op papier. Pas in een volgende fase ga je verbeteren, schrappen en schuiven.

Pauzes tijdens het schrijven

Als je dan eenmaal aan de gang bent en een lekkere flow voelt, dan komen de woorden vanzelf. Je kunt wel uren doorgaan. Doe dat toch maar niet. Neem regelmatig even een break. Ik zit nooit langer dan een uur onafgebroken achter mijn computer. Dan stop ik even. Stukje wandelen, een kop koffie zetten, appeltje eten, wat in de tuin doen, mediteren. Wat dan ook. Even 10 of 15 minuten achter je computer weg. Binnen no-time zit je daarna weer in dezelfde flow, maar dan weer met een leeg hoofd en ontspannen lijf. Kun je weer makkelijk een uurtje door, zonder jezelf uit te putten.

Leer sneller typen

Een tip waar ik zelf ook nog wel wat te winnen heb. Sneller en blind typen zijn ongelofelijke tijdwinners. Online zijn genoeg cursussen te vinden. Mocht je echt snel willen worden, overweeg dan eens de efficiëntere Dvorak-indeling van je toetsenbord. Op deze site lees je daar alles over.

Hou het kort

Lees hier hoe.

Stop met schrijven

Schrijven is ook weten wanneer je een punt moet zetten. Je verhaal is eruit en staat in grote lijnen. Laat het dan even liggen. Een uur of liever nog een dag. En dan ga er met frisse ogen nog eens doorheen voor je punten op de i. En dan is het klaar.

Dagen dat je niet schrijft

Is schrijven een dagelijkse activiteit? Plan dan minstens twee dagen per week dat je geen pen of toetsenbord aanraakt. Je hoofd moet dan weer even opladen met andere dingen. Je vingers en schouders zullen je ook dankbaar zijn. Schrijfrust helpt je om daarna weer fris en fruitig aan de slag te gaan.

> Meer tips om lekker leesbare teksten te maken vind je in deze post. 

Stella