Fijn | het tekstbureau+

De ervaren copywriter met een voorliefde voor duurzaamheid,  verantwoord ondernemen en maatschappelijke onderwerpen. Werkt graag voor grote en kleine merken en organisaties. B2B en B2C. Long en short copy. Brand story, content, social media, tenders, persberichten, sales funnels, customer journey, interviews, nieuwsbrieven, artikelen, webteksten, brochures, jaarverslagen. En zo.

No shit

‘De wereld is voortdurend in verandering.’ Voor je het weet staat zo’n zin op papier. Je zult niet het eerste adviesbureau zijn dat er zijn website mee opent. Lekker introotje op weg naar wat je te vertellen hebt, nietwaar? Niks mis mee. Behalve dan dat het een dooddoener is en je mij als lezer niet boeit. Juist die eerste zin is zo belangrijk om mensen in je verhaal te trekken. Verveel je me hier al, dan lees ik liever niet verder.

Van een wijze Britse copywriter leerde ik ooit de ‘no shit?’-regel. Is achter een zin ‘no shit?’ op zijn plaats, schrap die zin dan. Ik zocht al een tijdje naar een Nederlandse vertaling voor ‘no-shit?’ zonder in mijn moerstaal al te grof te worden. En toen hoorde ik gisteren dat spotje van Ziggo op de radio. Die van de ‘De huh? echt? serieus? meen je dat nou? hou eens op overstapweken’.

Kom je dus in je schrijfwerk zinnen tegen als:

– ‘Water hebben we allemaal nodig.’
– ‘Veiligheid is belangrijk.’
– ‘De tijd gaat altijd door.’
– ‘Sporters blijven graag fit.’

Zeg er dan eens ‘echt? serieus? meen je dat nou?’ achter. Maar alleen ‘meen je dat nou?’ werkt natuurlijk ook. Veel plezier met schrijven en schrappen.

Stella