Waarom je moet schrijven zoals je bent

Fijn | het tekstbureau+, laat je woorden werken

Bij het bedenken van een tone of voice voor je bedrijf is het verleidelijk om hip, fris en origineel te willen klinken. Veel copywriters vinden dat ook fijn, ze kunnen hun creativiteit dan lekker loslaten op frivole woorden en grappige zinsconstructies. En weet je, het werkt vaak ook nog goed op social media om een beetje brutaal en jong te praten.Maar. En dit is een grote maar. Als je organisatie eigenlijk traditioneel of formeel van karakter is en kernwaarden heeft als betrouwbaar, degelijk, traditioneel en zo – doe het dan niet. Voor je het weet ben je die vader die zijn puberdochter uit de disco ophaalt, maar het niet kan laten om zelf nog even de voeten van de vloer te laten gaan. Je denkt helemaal leuk en gezellig van nu te zijn, terwijl alle wenkbrauwen in je nabije omgeving met plaatsvervangende schaamte omhoog gaan. Omdat het niet klopt, je bent het niet echt. Eigenlijk ben je die man van de stevige boswandeling. Of een goed boek en een glas wijn. En dat weten we heus wel en daarom vinden we je juist leuk. Omdat je dat echt bent.

Je woorden moeten dus kloppen bij wie je bent als organisatie. Pas dan nemen we je serieus. En dat lukt alleen als je eerlijk bent over wie je bent. Zorg dat je dat eerst heel goed weet en ga dan eens nadenken over de tone of voice die daarbij past.

 

Comments 1

  1. Avatar

    Nini Salet

    Reply

    Elk jaren vallen woorden af en komen er woorden bij. Woorden zijn herfstblaadjes. Jonge mensen verstaan de oude woorden niet of kennen er andere betekenissen aan toe. Daarom is het voor oude mensen, dat ben je al heel jong (Houellebecq, 2010), belangrijk om kennis te nemen van nieuwe betekenissen. Wil je elkaar verstaan, spreek dan de taal van de inhoud. Inhoud kom je te weten door te kijken en luisteren naar jonge mensen en wie weet af en toe een dansje. Of mag dat niet als je uren lang hebt staan wachten in de file voor de disco?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *