SEO, the basics

Fijn | het tekstbureau+ voor woorden die werken

Er wordt veel over geschreven: zoekmachinemarketing -ook wel SEO (Search Engine Optimisation). Waar het om draait is dat je site goed vindbaar is. Een paar basale tips.

Goede teksten en andere content

Het is onontkoombaar: goede content is wat je website succesvol maakt. Relevante en goede teksten zorgen ervoor dat lezers de inhoud van je site willen delen. En dat doen ze meestal door te verwijzen naar een link. Op hun eigen blog bijvoorbeeld. En links – dat is nou precies waar de zoekmachines warm voor lopen.

Zoekwoorden

Bedenk welke zoekwoorden mensen zullen gebruiken als ze informatie zoeken die jij biedt. Met die woorden in gedachten kun je content maken die snel naar boven komt. Die steekwoorden kun je namelijk een paar keer terug laten komen in je tekst, koppen, subkoppen, alt tags bij plaatjes. Enzovoort. Maak het niet te bont (dat kost je goodwill bij lezers en zoekmachines). Gewoon op plekken waar het logisch is om die woorden te gebruiken.

Title tags

Geef iedere pagina een goede title tag mee (metadata). Gebruik er de werkelijke titel van je pagina voor (bij sommige blogsoftware kun je dat automatisch inschakelen). De naam van je site of blog hoeft niet in de title tag terug te komen: dat leid af van de steekwoorden die van belang zijn voor die pagina. Laat de steek- of zoekwoorden terug komen in de title tag. Handig om te weten: de eerste woorden in je title tag worden zwaarder gewogen dan latere.

Link naar je eigen posts/content

Ook dit moet je niet uitmelken, maar het is slim om zo nu en dan op verschillende plekken in je site naar je eigen content/blogposts te verwijzen met links. Alleen als het wat toevoegt en als het relevant is (gerelateerde onderwerpen die elkaar versterken bijvoorbeeld).

Links van andere sites

Misschien wel de belangrijkste manier om goed te scoren bij de robots van Google en consorten. De beste manier om eraan te komen is dan toch weer punt 1: goede content. Lees hier meer.

Plugins

Voor de WordPress-gebruikers onder ons zijn er wat handige plugins die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je site.

Sneeuwbal

Met een goede inhoud en een aantrekkelijk design zul je meer lezers/bezoekers trekken dan met slechte teksten in een lelijk jasje. Zorg voor een goede website en er zal een sneeuwbaleffect ontstaan. Blije lezers brengen namelijk meer lezers. En die brengen ook weer bezoekers. En zo lang iedereen je content maar tot zich wil nemen er er meer en meer links naar je gaan verwijzen, kom je steeds vaker vanzelf bovendrijven bij zoekopdrachten naar jouw onderwerp.

Het is dus eigenlijk gewoon ouderwets hard werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *