SEO consultants – kaf en koren

Fijn | het tekstbureau+

Tjonge. In het land der blinden. Als dat ergens een waarheid als een koe is, dan is het wel in de wereld van de zoekmachinemarketing. Hogerop komen in de resultaten bij de zoekmachines. Dat willen we allemaal, maar het klinkt allemaal ingewikkeld en er zal ook wel een boel techniek bij komen kijken. Veel ondernemers komen er daarom niet toe om zich er wat in te verdiepen.

Boeven

En dan schakel je al snel een expert in. Of een adviseur. Ook mooi: een specialist. Die snappen vast hoe het werkt en zullen dat klusje wel even voor je klaren. Dat ze in vage termen praten en je ingewikkelde constructies voorhouden neem je voor lief. Je betaalt graag een duit voor die expertise als je daarmee die schimmige wereld van de ‘achterkant’ van het internet van je bureau kunt houden.
Allemaal leuk en aardig. Maar er loopt nogal wat boevenvolk rond onder dit soort experts. Het probleem: zelf heb je geen idee waar het over gaat en de adviseur houdt zijn wijsheid graag in pacht. Zonder de hele ‘branche’ er van langs te willen geven toch de waarschuwing: pas op voor charlatans.

300 euro per klik

Het meest extreme voorbeeld dat ik ken kwam ik een week of wat geleden op het spoor. Ik sprak een kleine ondernemer die graag beter zichtbaar wilde zijn bij de zoekmachines. Ze had er wel een bedrijf voor ingeschakeld, maar ze vroeg zich af of dat wel allemaal goed ging. Of ik eens mee wilde kijken. De bewuste adviseurs verschuilen zich achter een gelikte website en waren aanbevolen door de webbouwer. De opdracht aan de heren was een goede Adwords-campagne en advies om de website zelf te optimaliseren. Ik ben er maar eens ingedoken. En er klopte geen jota van. Het advies voor de website was onleesbaar en zo generiek dat klant er geen concrete stap wijzer van werd. En de Adwords-campagne – die sloeg echt alles. Met een niet onaanzienlijk advertentiebudget van € 300,- per maand (nog los van de maandelijkse servicefee van ook nog eens € 300,-) was het resultaat van de afgelopen drie maanden bedroevend. Respectievelijk 3, 2 en 4 bezoeken. Ongelofelijk. Dat is minimaal € 150,- per klik! En in de slechtste maand zelfs € 300,-. De grootste grap: ik zocht met Google op ‘advies zoekmachinemarketing SEO’ en je raadt het al – deze jongens waren zelf niet te vinden. Ze zijn inmiddels dus vakkundig de laan uit gestuurd.

En in gewoon Nederlands heb ik de ondernemer en haar 14-jarige zoon in een middag uitgelegd waar het nu eigenlijk om gaat en hoe het werkt. Dat er geen gouden recept is, maar wel een aantal slimme tips&trucs die je positie kunnen verbeteren. En hoe ze de meeste van die dingen gewoon zelf kunnen doen en bijhouden. Want echt moeilijk is het niet. Het kost alleen wat tijd om je erin te verdiepen. En je moet er een paar keer per jaar weer eens naar kijken. Maar dan heb je alles zelf in de hand. Of dan weet je in ieder geval de boeven te herkennen in dit land der blinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *