KVK en Google Maps – een lekker stel

Fijn | het tekstbureau+

Door een paar alerte opdrachtgevers die hun bedrijf graag goed op Google Maps willen presenteren kwam ik het op het spoor. Ze stonden er namelijk al op en wisten alledrie zeker dat ze dat niet zelf hadden gedaan. Een korte speurtocht leidde me naar de KvK.

Onze Kamer van Koophandel verstrekt gegevens aan Google die ze vervolgens netjes op Google Maps zet. Vaak met het (mobiele) telefoonnummer van de ondernemer, met het (huis-)adres en veelal ook nog een mooie ‘streetview’-foto van de locatie (in veel gevallen het woonhuis van de ondernemer).

Sta jij ook zonder dat je het weet op Google Maps?

Tik je bedrijfsnaam in op http://maps.google.nl/ en staat er een vermelding van je bedrijf die je er zelf niet ingezet? Dikke kans dat die gegevens door de KvK aan Google zijn verstrekt. Los van wat ik er van vind dat deze gegevens zonder je toestemming gepubliceerd worden, is het handig om te weten hoe je die vermelding zelf kunt bewerken of verwijderen. Want soms is het best prettig om even niet vindbaar te zijn, niet waar? Om dat voor elkaar te krijgen moet je gek genoeg eerst aantonen dat jij de bedrijfseigenaar bent door die vermelding te claimen.

Hoe claim je je eigen vermelding bij Google Maps?

Log in op Google met je Google of Gmail-account. Heb je die niet? Dan moet je er stom genoeg nu toch een aanmaken.
Daarna ga je naar http://www.google.com/local/add/businessCenter?hl=nl&gl=nl
Klik op “Nieuwe vermelding toevoegen” of ‘Nog een bedrijf toevoegen’ en voer je bedrijfsgegevens in (dezelfde die dus al in Google Maps staan).
Google zal je daarna vertellen dat die gegevens verdraaid veel lijken op een vermelding die er al is. Je krijgt de keuze om jouw nieuwe vermelding toe te voegen of om de bestaande vermelding te claimen. Dat laatste is wat je wilt. Google wil dan ook nog even echt zeker weten dat jij de bedrijfseigenaar bent. Verificatie daarvan gaat per telefoon of brief. Dat kost je niks, maar als het per post gebeurt kan het tot 14 dagen duren voor je een code krijgt waarmee je dan eindelijk je eigen gegevens kunt aanpassen of verwijderen.

Best wonderlijk, niet?

Comments 6

 1. Avatar

  ZD Azoe

  Reply

  Brutaal en abject van de Kamer van Koophandel om, ongevraagd, bedrijfsgegevens te vermelden op Google Maps.
  Ik neem contact op met KvK om dit te melden met verzoek om geen bedrijfsnaam/informatie door te geven aan welke instantie dan ook, zonder toestemming vooraf aan de bedrijfseigenaar.
  Indien KvK mijn verzoek afwijst of ongegrond vindt overweeg ik juridische stappen.

  • Avatar

   Nicole

   Reply

   Helemaal mee eens. Wat voor terugkoppeling heb je destijds gekregen van de KvK op je verzoek? Ik ben benieuwd naar wat het vervolg is geworden.

 2. Avatar

  Anoniem

  Reply

  Bedankt voor je artikel. Hoewel ik ons bedrijf zojuist heb geverifieerd kan ik hem niet verwijderen van Google Maps. Ik kan alleen de My Business pagina van ons bedrijf verwijderen, maar dan blijft de Google Maps locatie gewoon bestaan. Het bedrijfsadres is identiek aan ons privéadres en we voelen ons niet prettig bij het idee dat dit openbaar is. Nog tips?

 3. Avatar

  ZD Azoe

  Reply

  Verwijderen bedrijfsaccount nadat verificatie code is ingevuld:
  – kies bewerken (bedrijfsgegevens)
  – ga naar Instellingen, en scroll naar beneden
  – onderin: kies pagina verwijderen
  – alle vinkjes aanzetten op bevestigingsscherm
  – bevestigingsscherm: Google password invullen
  – bevestig verwijderen

  Tja, ze maken het niet gemakkelijk

 4. Avatar

  Ron B

  Reply

  Belachelijk dat dit gebeurd, goed artikel. Kwam er ook zojuist achter dat mijn gegevens achter mijn rug om zijn gebruikt door de vrienden van google en KvK en dus verwerkt op google maps zijn zonder mijn toestemming. Vervolgens is het een grote moeilijkheid om de boel terug te draaien, idioot dat de gigant google zo te werk gaat. -RB

 5. Avatar

  j.leerentveld

  Reply

  Op ons adres staat nog steeds een schilders bedrijf van knipping ingeschreven.Wij wonen al van het begin op dit adres
  Ik krijg het niet verwijderd. En als je de KvK beld weten ze van niets. Ook krijgen wij post ect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *